5 intrebari la care trebuie sa raspunzi daca vrei fonduri europene nerambursabile

“Aș vreau și eu fonduri europene nerambursabile însă…nu știu de unde să încep!” isi spune orice persoană care a auzit că fondurile europene se dau gratuit si are dreptate. Subiectul este foarte vast și se adresează tuturor domeniilor de activitate. Și atunci cum să începi?

Este necesar să răspunzi intai TU la 5 întrebări: Ce anume vrei să faci cu banii? De câți bani ai nevoie? Cine va solicita fondurile? Poți acoperi și tu o parte de cheltuieli? La ce schimbare te astepti dupa ce vei cheltui toti banii?

Dar sa le luam pe rand:

1. Ce anume vrei să faci cu banii?

Unii clienti imi spun “as face orice, bani sa iasa!”. Acest raspuns inseamna doar ca nu ai nici un scop concret iar fondurile nu te-ar ajuta cu nimic. Daca insa vei raspunde ca vrei sa dezvolti o afacere, sa infiintezi o noua afacere, sa oferi cursuri angajatilor sau sa creezi un software, deja e altceva!

Finantari  nerambursabile din fonduri europene

2. De câți bani ai nevoie?

Stiu ca vei fi tentat sa spui oricati, dar trebuie sa raspunzi concret, ca sa afli catre ce tip de program sa te indrepti. De exemplu programele pentru investiii in firme private au mai multe praguri valorice: sub 200.000 €, intre 200.000 – 1 mil. €, de la 1,5 la 6 mil. € si chiar 36,5 mil. €. Dar pentru afaceri nou infiintate primesti 40 – 50.000 €!

3. Cine va solicita fondurile?

Firma/institutia/persoana care ii solicita trebuie evident sa indeplinesca conditii diferite la fiecare program de finantare. O firma mare, nu se va califica niciodata pentru fonduri IMM. Sau Un student cu o idee grozava care vrea 5 milioane de €, nu ii poate obtine doar facand o cerere ca persoana fizica. În funcție de linia de finanțare, cel care solicită fondurile trebuie sa fie într-o formă de organizare, SRL, PFA, II, IF, SA, ONG sau altă formă reglementată.

4. Poti acoperi si tu o parte din investitie?

Acest lucru iti va spori sansele pentru singurele finantari 100% sunt pentru start-up-uri. Pregateste-te sa acoperi o parte din cheltuieli, pentru ca nu ti se cere sa dai cuiva acesti bani iar investitia iti ramane tie!

5. La ce schimbare te astepti dupa ce vei cheltui toti banii?

Banii europeni se obtin doar daca vrei sa schimbi ceva. Tu ce vrei sa schimbi? Daca faci o investitie, cu cat iti va creste profitul? Daca participi la un schimb de experienta cat ajuta in cariera? Daca vei avea un software, cum iti vor creste vanzarile? Daca angajatii se specializeaza, cum vor creste incasarile?

Dupa ce te-ai clarificat incepe informarea. Poti citi mii de pagini, zeci de articole si pareri, dar s-ar putea sa dureze foarte mult. Internetul este plin de informatii, insa nu toate sunt la zi. Este un proces lung sa le triezi si sa gasesti ce trebuie. Unele programe se deschid de 1-2 ori in 6  ani. Sau te poti trezi in situatia ca discuti cu un consultant care ti-a propus sa va mai auziti peste cateva luni, iar intre timp se  lanseaza programul. Ce faci ca sa nu scapi ocazia? Te abonezi la Newslettere, la diverse Ministere si Agentii sau direct la o firma de consultanta care te anunta cand se lanseaza programele, iar tu poti actiona rapid ca să îți dezvolți afacerea cu fonduri europene nerambursabile!

Autor Simona Culea, manager Kelso Consulting SRL, firma ce ajuta antreprenorii români să elaboreze dosarele de finanțare cu care să obțină finanțări nerambursabile pentru dezvoltarea firmelor oferind, în același timp, și expertiză necesară managementului proiectelor finanțate.

Kelso Consulting, firmă de consultanta fonduri europene, specializată în finanțări nerambursabile elaborează întreaga documentație necesară pentru obtinerea finantarii. Inscrie-te la o sesiune de consultanta GRATUITA!

Inregistreaza-te AICI!