Fonduri europene nerambursabile pentru 12 rute turistice

Romania Atractiva

 Fonduri europene nerambursabile pentru 12 rute turistice

Planul National de Redresare și Rezilienta al Romaniei finantat de Uniunea Europeana cuprinde un buget de peste 100 milioane euro pentru restaurarea a 225 de obiective și promovarea a 300 de situri turistice care vor fi incluse în 12 rute culturale.

 

Pentru demararea acestei actiuni, Guvernul Romaniei a aprobat luni Hotararea privind înfiintarea, organizarea și functionarea Comitetului Interministerial pentru programul Romania Atractiva în vederea stabilirii obiectivelor incluse în cele 12 rute turistice/culturale din Planul National de Redresare și Rezilienta al Romaniei. Pasul urmator va fi de selectie a obiectivelor culturale/turistice incluse in cele 12 rute turistice si a celor ce vor beneficia de restaurare.

„Investitia nr. 1 din cadrul Componentei 11 Turism și Cultura asigura fondurile europene nerambursabile necesare pentru restaurarea a 225 de obiective și promovarea a 300 de situri turistice care vor fi incluse în 12 rute culturale. Vorbim despre investitii în turism și în patrimoniul cultural national de peste 100 milioane euro, atat pentru restaurarea obiectivelor, cat și pentru a le face cunoscute și accesibile turiștilor, ceea ce speram sa aduca un plus de valoare turismului romanesc”, a declarat Dan Vîlceanu, ministrul investitiilor și proiectelor europene.

 

Componenta 11. „Turism și cultura” din cadrul PNRR are ca obiectiv sporirea coeziunii sociale, economice și teritoriale și crearea de noi locuri de munca, de a atrage investitii ce genereaza valoare adaugata stimuland dezvoltarea sociala și culturala.

 

Investitia nr.1 „Promovarea celor 12 rute turistice/culturale” din cadrul Componentei 11 presupune sprijin financiar pentru promovarea a 12 rute și modernizarea /reabilitarea siturilor turistice cu impact national și international incluse în acestea, identificate în zonele considerate a fi destinatie optima. Rutele aferente Investitiei 1 vor avea 2 componente importante dupa cum urmeaza:

  • Componenta de promovare prin intermediul digitalizarii rutelor, semnalistica, aplicatii pentru telefon;
  • Componenta de restaurare, revitalizare, construire.

 

Cele 12 rute sunt:

  • Ruta castelelor – 30 de obiective promovate, 5 castele restaurate;
  • Ruta curiilor din Transilvania – 25 de obiective promovate, 5 curii restaurate;
  • Ruta culelor – 15 obiective promovate, 5 cule restaurate;
  • Traseul gastronomiei traditionale romanești – 30 de obiective promovate;
  • Ruta bisericilor fortificate – 20 de obiective promovate;
  • Ruta bisericilor de lemn – 30 de obiective promovate, 10 biserici restaurate;
  • Ruta manastirilor din zona Moldovei – 30 de obiective promovate, 5 manastiri restaurate;
  • Ruta Sfantul Ladislau pe teritoriul Romaniei – 20 de obiective promovate, 5 obiective restaurate;
  • Ruta castrelor romane – 20 de obiective promovate, 5 castre restaurate;
  • Ruta cetatilor – 30 de obiective promovate, 5 cetati restaurate;
  • Refacerea peisajului cultural din Delta Dunarii în vederea creșterii atractivitatii zonei – 30 de obiective promovate, 30 de obiective restaurate (gospodarii);
  • Ruta satelor cu arhitectura traditionala – 20 de obiective promovate, 150 de case traditionale restaurate din cele 20 de sate cu arhitectura traditionala.

Sursa https://mfe.gov.ro/infiintarea-comitetului-interministerial-pentru-programul-romania-atractiva/

Kelso Consulting, firmă specializată în finanțări nerambursabile elaborează întreaga documentație necesară pentru participare la acest program. Inscrie-te la o sesiune de consultanta gratuita!

Rezerva  ACUM !