Programul „Investitii pentru procesarea şii marketingul produselor agricole pentru obţinerea unor produse alimentare şi produse transformate” contribuie la îndeplinirea obiectivelor specifice Planului Strategic PAC 2023-2027.
Obiectivul principal este dezvoltarea și modernizarea industriei alimentare într-un mod sustenabil, inclusiv atenuarea schimbărilor climatice, promovarea energiei sustenabile și dezvoltarea unui sector alimentar durabil..
Cati bani se pot obtine?
- maximum 10 milioane euro/proiect pentru proiectele de investiții de înființare în sectorul panificaţie*
- maximum 3 milioane euro/proiect pentru celelalte tipuri de investiții.
*Sectorul de panificație- cuprinde produsele obținute în cadrul grupei 107 - Fabricarea produselor de brutărie şi a produselor făinoase, cu clasele CAEN aferente 1071 - Fabricarea pâinii; fabricarea prăjiturilor şi a produselor proaspete de patiserie, 1072- Fabricarea biscuiţilor şi pişcoturilor; fabricarea prăjiturilor şi a produselor conservate de patiserie, 1073- Fabricarea macaroanelor, tăieţeilor, cuşcuşului şi altor produse făinoase similare.
Cine poate obtine finantarea?
Operatori economici care se încadrează în:
Categoriile de beneficiari eligibili care pot primi fonduri nerambursabile sunt:
Care este procentul de finantare nerambursabila?
Procentul de finantare nerambursabila variaza in functie de marime intreprinderii si judet.
Ce conditii trebuie sa indeplineasca firma?
Pentru solicitanții de tip forme asociative a căror activitate agricolă a fost indirect afectată de calamități naturale, se vor atașa documente care demonstrează situația de calamitate/epizootii la nivelul propriilor membri.
În cazul în care anul precedent depunerii cererii de finanţare este anul înfiinţării, nu se analizează rezultatul din exploatare, care poate fi negativ.
Pentru ce se poate obtine finantarea nerambursabila?
Tip I) INVESTIŢIE INIŢIALĂ – investiţia în active corporale şi/ sau necorporale este legată de:
Investițiile care se încadrează în categoria investiții inițiale tip I pot fi realizate de către IMM-uri în toate regiunile de dezvoltare ale țării (inclusiv în regiunea de dezvoltare București-Ilfov), precum și de întreprinderile mari in toate regiunile țării, cu excepția întreprinderilor mari care în regiunea București-Ilfov (zonele de tip ”c” ) pot realiza numai investiții initiale tip II.
Tip II) INVESTIȚIE INIȚIALĂ PENTRU O NOUĂ ACTIVITATE ECONOMICĂ investiție în active corporale și/ sau necorporale legată de:
sau
Investițiile realizate de întreprinderile mari în regiunea București-Ilfov trebuie să se încadreze în categoria investiții inițiale pentru o nouă activitate economică. O investiție într-o unitate existentă nu este considerată investiție inițială pentru o nouă activitate economică daca nu introduce o activitate nouă (un nou cod CAEN eligibil diferit de codurile autorizate ale solicitantului) care să nu fie identică sau similară cu activitatea desfășurată anterior în unitatea respectivă.
Noua activitate pentru înfiinţarea unei noi unităţi de producţie sau diversificarea activităţii nu trebuie să reprezinte o extindere a activității deja desfășurate de întreprindere în zona respectivă (județ).
Definitii
Înfiinţarea unei unități noi de producție reprezintă crearea unui nou amplasament pentru desfăşurarea activităţii pentru care se solicită finanţarea, independent din punct de vedere tehnologic de alte unităţi existente.
Extinderea capacității unei unităţi existente (presupune menținerea gamei de sortimente și a proceselor de producție existente şi prezentate în CF/SF precum și creșterea volumului producției ca urmare a achiziției de noi echipamente la cel puțin unul din sortimentele deja fabricate în unitate, în timp ce procesul de producție global de bază nu este schimbat fundamental).
Diversificarea producţiei unei unităţi (existente) reprezintă obţinerea de produse care nu au fost realizate anterior în unitatea respectivă (înainte de depunerea proiectului), presupune că noile produse se adaugă gamei de sortimente/ gamei de produse deja fabricate.
Ce fel de cheltuieli se finanteaza?
CHELTUIELI AFERENTE INVESTIŢIILOR CORPORALE:
1. Înfiinţarea/dezvoltarea de capacităţi de procesare a produselor agricole
- Construcţia/extinderea/modernizarea clădirilor, , infrastructură internă şi utilităţi, branşamente şi racorduri necesare proiectelor, sisteme de supraveghere video
- achizitia de instalații, utilaje şi echipamente
- spațiile destinate personalului de producție: laboratoare, vestiare tip filtru pentru muncitori, spațiu pentru servirea mesei,etc;
2. Înfiinţarea/dezvoltarea de capacităţi de condiţionare, depozitare a materiei prime procesate/produsului finit rezultat din procesare
- Construcţia de clădiri, instalații, utilaje şi echipamente, extinderea, modernizarea și dotarea clădirilor unităților de condiționare, depozitare a materiei prime procesate/produsului finit
- Cheltuieli generate de investițiile privind infrastructura internă şi utilităţile aferente capacităților de condiționare, depozitare, precum şi branşamente şi racorduri necesare;
3. Înfiinţarea/dezvoltarea componentei de comercializare/marketing
- Achiziţionarea, inclusiv în leasing de utilaje noi, instalaţii, echipamente şi mijloace de transport:
- Cheltuieli aferente marketingului produselor obținute (ex. echipamente pentru etichetarea, ambalarea produselor);
- Cheltuieli aferente comercializării produselor:
- magazine proprii, magazin on-line, rulote /autorulote/ automate alimentare.
În magazinele proprii pot fi comercializate atât produse proprii (majoritar cantitativ), cât și produse ale terților obținute ca urmare a prestării de servicii pe aceeași linie de procesare sau alte tipuri de produse agroalimentare care nu fac obiectul proiectului.
4. Investiții care contribuie la reducerea emisiilor de GES
- Cheltuieli legate de eficiența energetică a clădirilor (ex. materiale constructie care permit îmbunătățirea eficienței energetice, izolare termică, echipamente recuperare energie termică etc)
5. Investiții legate de utilizarea soluțiilor digitale în condiționare, procesare, marketing și management
- soluții digitale pentru condiționare, depozitare, procesare, marketing și management (ex. sisteme de tip Internet of Things, inclusiv pentru soluții de automatizare de tip Robotic Process Automation* sau pentru soluții de tip blockchain sau de securitate informatică, * conectare cântare digitale cu sisteme de gestiune, recepţie materii prime, monitorizare consum după reţete,conectarea şi automatizarea echipamentelor / instalaţiilor / senzorilor cu sistemele de gestiune.
CHELTUIELI GENERATE DE INVESTIȚIILE ÎN ACTIVE NECORPORALE (MAXIM 20%)
CHELTUIELI AFERENTE MARKETING-ULUI PRODUSELOR (MAXIM 5% DAR NU MAI MULT DE 100.000 EURO)
Vrei sa-ti deschizi o fabrica in domeniul panificatiei sau sa procesezi produse alimentare?
Rezerva o sesiune de consultanta GRATUITA si afla daca poti obtine pana la 10.mil € pentru afacerea ta!
Sau contacteaza-ne la: 0754039935, email: simona.culea@kelso.ro, www.kelso.ro.
© 2024 KELSO CONSULTING
All Rights Reserved