Ajutor de minimis pentru sectorul cultural independent

Fonduri nerambursabile prin Programe Nationale 2023

PERIOADA DE DEPUNERE PROIECTE: 1.11.2023 - 4.11.2023

Guvernul si-a propus sa acorde un ajutor ( anti COVID 19) pentru Sectorul cultural independent, venind in sprijinul firmelor care datorita pandemiei au avut mari pierderi. Potrivit studiului „Tendințe ale consumului cultural în pandemie – ediția II”, realizat de către Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală, în cursul anului 2020 față de anul 2019, consumul de activități culturale a suferit o diminuare drastică, scăderea situându-se între 51,1% și 97,7%, cele mai afectate activități culturale fiind spectacolele de muzică, divertisment și teatru în spații închise.

Cine poate primi ajutor financiar nerambursabil?

Societati comerciale si ONG care activează în domeniul cultural.

Câți bani poți obtine?

20% aplicat la diferența cifrei de afaceri anul 2020 față de anul 2019, dar nu mai mult de 200.000 euro la nivel de întreprindere (calculată pe durata ultimilor 3 ani fiscali - anul fiscal în curs și doi ani fiscali anteriori).

Ajutor de minimis pentru sectorul cultural independent

*Cifrele utilizate trebuie să fie brute, înainte de deducerea impozitelor sau altor taxe, și nu include TVA

**Baza de calcul al ajutorului pentru codul CAEN 4791 și codul CAEN 7990, limitată la  intermedierea vânzării de bilete online pentru evenimente culturale și/sau artistice reprezintă diferența dintre valoarea comisionului încasat în anul 2019 și valoarea comisionului încasat în anul 2020.

Care este contributia proprie?

Cofinanțarea este 0%, deci ajutorul primit de beneficar va fi de 100% din valoarea eligibilă.

Ce conditii trebuie sa indeplineasca firma ta ?

- Beneficiarii au obligația menținerii activității pentru care au obținut finanțare pentru cel puțin 6 luni de la data semnării contractului de finanțare

- În perioada de 6 luni de menținere obligatorie a activității se vor achita cu prioritate obligațiile fiscale restante și alte creanțe bugetare către bugetul de stat

Ce poti face cu banii?

 

Cheltuielile eligibile în cadrul acestui program sunt următoarele:

a) obligațiile fiscale restante și alte creanțe bugetare administrate de organul fiscal central

b) obligații fiscale și alte creanțe bugetare care se înregistreaza la plata dupa data acordarii ajutorului de minimis și pâna la expirarea perioadei de 6 luni de la data primei plați;

c) orice cheltuieli efectuate și înregistrate în contabilitatea beneficiarului într-o perioada de maximum 6 luni de la data acordarii ajutorului de minimis.

 

Alte conditii

Nu sunt eligibile cheltuielile deja compensate prin intermediul altor ajutoare de stat/de minimis sau alte finanțări nerambursabile din surse publice acordate beneficiarului.

Taxa pe valoarea adăugată (TVA) este eligibilă numai dacă aceasta nu se poate recupera (respective neplatitor de TVA). În cazul în care TVA poate fi dedusă doar parțial, numai partea care nu poate fi recuperate este eligibilă

Indiferent de tipul cheltuielii, beneficiarul are obligația menținerii activității pentru care a obținut finanțare cel puțin 6 luni de la data primei plăți. Perioada de suspendare ori întrerupere a activității comerciale nu se ia în calcul la determinarea termenului de 6 luni.

Indeplinesti conditiile si vrei finantarea?

Rezerva o sesiune de consultanta GRATUITA ca sa afli ce trebuie sa faci ca sa obtii banii.

Rezerva AICI !